З чого розпочати сезон??

11 Листопада, 2021 0 By Old Dwarf

Блад Бол Ліга з чистого листка

Щоб ліга відбулася потрібно 4 команди. … і дотримання певних правил.

По-перше. Чіткий календар з розписаними датами ігрових тижнів і хто з ким грає. Ігровий тиждень може бути з понеділка по неділю. Це означає, що у цей проміжок часу потрібно зіграти матчі цього ігрового тижня згідно календаря. Якщо дотримуватися такого принципу, то у лізі з чотирьох команд кожна команда грає із своїм противником дома і в гостях, отже за сезон зіграє 6 ігр. Відповідно сезон буде тривати 6 ігрових тижнів плюс один тиждень фінал  Приблизно півтори місяця займе по часу ваша ліга, особливо не відволікаючи вас від інших справ, навчання, роботи чи сім’ї.

1 тур

2 тур

3 тур

4 тур

5 тур

6 тур

1-4

2-3

4-3

1-2

2-4

3-1

4-1

3-2

3-4

2-1

4-2

1-3

По-друге. Формат ліги повинен бути прописаний до останньої коми. Яка сума виділяється на створення команди (як за звичай це 1000000 золота), чи дозволено закупляти зіркових гравців у основний склад на весь сезон. Взагалі по зірковим гравцям, Комісар ліги повинен або зробити список доступних зірок, або прописати, що дозволено усіх відповідно до правил вашої команди.  Використовувати індасменти з основної книги правил, чи з додатку Death Zone.

По-третє. Death Zone – додаток до правил ліги, який дозволяє обирати собі домашній стадіон, спонсорів, тренерів, вільних найманців на один матч (що інколи краще ніж зірковий гравець). Включає правила на різні типи погоди, м’ячі, випадкові події, та суддів які будуть обслуговувати ваш матч.

 По-четверте. Домашні правила ліги. Ніхто не може заборонити вам використовувати свої власні додаткові правила вашої ліги в середині вашої ліги. Не подобаються стадіони, придумайте свої та опишіть їх спеціальні правила. Мало спонсорів, додайте більше. У вас є фігурка, з якої ви хочете зробити неординарного суддю, будь-ласка. Іншими словами політ вашої фантазії безмежний, але ви повинні зважати на думку інших членів ліги, і ці всі зміни повинні бути погодженні або більшістю голосів, або одностайно. Голосування мають бути також повинні прописані у правилах вашої ліги.

Для новачків, варто розпочинати лігу за базовими правилами, щоб навчитися правильно керувати командою, її розвитком з кожним відіграним матчем на базових умовах. З кожним наступним сезоном можете додавати додаткові умови, чи то домашній стадіон, чи суддів.

Головне, щоб сезон не був розтягнути у часі через переносів матчів, або взагалі не закінчений через причину…та причин може бути мільйон.

Якщо кількість команд вашої ліги буде збільшуватися, потрібно втримати цю кількість, діливши всіх на декілька дивізіонів. Оптимально, щоб кожна команда зіграла не більше 10 матчів за сезон (10 тижнів плюс тиждень фіналів, це не повних три місяці). Такі потужні ліги з довгими сезонами  варто починати або осінню або весною. Літом грати дуже важко: канікули у школярів та студентів, час відпусток у більш дорослої кагорти тренерів. Хоча деякі школярі навпаки починають грати саме на канікулах. Таким чином у річному циклі отримаємо таку структуру:

Сезон Осінь (вересень-жовтень-листопад)

Зимовий Кубок (грудень) на вибування, або турнір по ББ7.

Січень …свято на святі 🙂

Сезон Весна (лютий-березень-квітень)

Весняний або літній Кубок (відповідно травень або червень)

Дотримуватись такого календаря запобігає  переносів, таких як почавши у листопаді, закінчення сезона припаде на зимові свята, а це значить, що матчі будуть переноситись, відповідно сезон буде або розірваним, або навпаки скомканим, коли на одному ігровому тижні прийдеться грати по два матчі.

Поділ на дивізіони. Як вже говорилося вище, оптимальна кількість ігр у сезоні це 10, відповідно оптимальна кількість команд у дивізіоні це 6 (один суперник з іншими п’яти командами грає по два матчі, а отже 5*2 буде 10).

1 тур

2 тур

3 тур

4 тур

5 тур

6 тур

7 тур

8 тур

9 тур

10 тур

1-6

5-2

4-3

6-4

3-5

2-1

2-6

1-3

4-5

5-6

1-4

3-2

6-3

4-2

5-1

6-1

2-5

3-4

4-6

5-3

1-2

6-2

3-1

5-4

6-5

4-1

2-3

3-6

2-4

1-5

 

Якщо у вас всього 5 команд, не біда. Кожен з кожним буде грати по вда матчі, при цьому хтось один буде ігровий тиждень пропускати. 8 матчів плюс фінал, непоганий початок для новачків.

7 команд складно проводити, але можливо. Скоротити сезон до 6 ігр (кожен з кожним по одному матчу) і збільшити число ігр у плейофф. Півфінали, які доречі можуть складатися з двох матчів (до фіналу по сумі двох матчів). Або розписати календар на 10 ігр (кожна команда буде мати у календарі з одними по дві гри, з іншими по одній).  Або розбити на два етапи: на першому всі грають між собою по одному матчі (6 ігр), далі найкращі три команди грають у дивізіоні по два матчі між собою (6+4) , інші 4 команди по одному матчі між собою (6+3). Таким чином плейофф  хто виходить у плейофф це вже головоломка для комісара ліги.

1 тур

2 тур

3 тур

4 тур

5 тур

6 тур

7 тур

1

2-7

3-6

4-5

5

6-4

7-3

1-2

2

3-1

4-7

5-6

6

7-5

1-4

2-3

3

4-2

5-1

6-7

7

1-6

2-5

3-4

4

5-3

6-2

7-1

8  команд все просто. Два дивізіони по 4 команди. Всередині дивізіона граємо по два матчі (6 ігр) та по одному матчу з командами протилежного дивізіону (6+4). Далі Плейофф або найкращі дві команди з дивізіона, або найкращі 4 команди ліги. Або взагалі переможці дивізіонів розіграють чемпіонський фінал.

При більшій кількості команд є безліч варіантів поділу на дивізіони, самий простий на 4 та 5 команд. Як проводити змагання у таких дивізіонах, читайте вище.



На сьогоднішній день Trident League включає в себе три дивізіони (Рівне 8 команд, Київ та Кам’янець-Подільський по 6 команд). Очікуємо на старт сезону у Харкові, Одесі та Житомирі. За зразок взято чемпіонат NCAA Football, коли команди грають в середині своїх дивізіонів та деякі матчі з іншими дивізіонами, але місце у плей-офф визначає загальний рейтинг команд. Їздити у інше місто щоб зіграти одну гру фінансово невигідно, тому чемпіон Trident League визначається у фіналі чотирьох згідно загаьлного рейтингу.

Коли повноцінно сезон відіграно, всі отримали свої призи (неполінуйтеся, і скиньтесь хоч на грамоту), додаткове золото додано до казни вашої команди, час приступати до наступного сезону.

Міжсезоння триває у всіх по різному. Хтось відпочиває, хтось грає товариські гри, а хтось офіційні кубки.

До старту нового сезона можна підійти з редрафтом ваших команд, якими ви грали у минулому сезоні та певною сумою на редрафт(гравці команди зберігають свої поточні ростери, з усіма скілами та навиками) .

А можна провести драфт команд, коли вам випадково у руки потрапляє зовсім нова команда з нуля. Драфт відбувається наступним чином: команда яка зайняла останнє місце, випадковим  чином всліпу обирає собі команду. Коли всі гравці по черзі отримали собі команду (доречі чемпіон тягне жереб останнім), починається друге коло жеребкування. І тоді, коли перший номер жеребу має на вибір дві команди, він обирає собі ту якою буде грати у сезоні. Команда, від якої він відмовився, автоматично потрапляє знову у корзину для жереба. І таким шляхом кожен з тренерів обирає собі нову команду на сезон.

Такий драфт можна проводити, коли інші гравці не маються своїх власних команд, тобто фігурок. Або коли у маленькій спільноті на 4-5 гравців, проведення такого драфту дозволить усім спробувати пограти різними командами. Адже майстерність тренера, це вміння грати будь-якою командою з незручними суперниками.

Коли тренери отримали свої команди на сезон, все починається з початку…формування календаря, подача ростерів і все таке інше.

 

П.С. Не лінуйтеся своїм командам давати назви, типу Dwarf Ironjaws або Greenskins United та навіть імена гравцям своєї команди накшталт ельфійського тровера Asperon Thorn або троль слеєр Mad Krugnar. Розмальовані фігурки гравців, набагато ефектніше  виглядають на стадіонах зроблених своїми руками. Криво, косо з архітектурними помилками, але власними руками.